Bağışta rücu şartı nedir ?

Bağış, bir kimsenin kendi malından bir başkasına karşılıksız olarak vermesidir. Bağışta rücu şartı, bağışlayanın, bağışlanandan bağışlanan şeyi geri alma hakkını saklı tutmasıdır.
Bağışta rücu şartı, bağış sözleşmesinin bir unsurudur. Bağış sözleşmesi, bağışlayanın bağışlanana bağışlanan şeyi verme, bağışlananın ise bağışlanan şeyi kabul etme iradelerinin karşılıklı birleşmesi ile kurulur. Bağış sözleşmesinde rücu şartı bulunması halinde, bağışlanan, bağışlanan şeyi geri verme borcu altına girer.
Bağışta rücu şartı, bağış sözleşmesinde açıkça belirtilmelidir. Rücu şartının bağış sözleşmesinde açıkça belirtilmemesi halinde, bağışlanan, bağışlanan şeyi geri verme borcu altına girmez.
Bağışta rücu şartının geçerli olması için, aşağıdaki şartlara uyulması gerekir:
- Rücu şartı, bağış sözleşmesinde açıkça belirtilmelidir.
- Rücu şartının geçerli bir hukuki sebebi olmalıdır. Örneğin, bağışlananın bağışlanan şeyi kötüye kullanması, bağışlananın bağışlanan şeyi bağışlayana veya bağışlayanın ailesine karşı yasal yükümlülüklerini yerine getirmemesi gibi nedenler rücu şartının geçerli bir hukuki sebebi olabilir.
Bağışta rücu şartının hukuki sonuçları şunlardır:
- Bağışlanan, bağışlanan şeyi geri verme borcu altına girer.
- Bağışlayan, bağışlanan şeyi geri alma hakkını elde eder.
Bağışta rücu şartı, bağışlanan için bir risktir. Bağışlanan, bağışlanan şeyi iyi niyetle kullansa dahi, bağışlayan rücu şartı bulunduğu için bağışlanan şeyden geri dönebilir. Bu nedenle, bağışlanan bağış sözleşmesini imzalamadan önce rücu şartının olup olmadığını dikkatlice incelemelidir.
Sorunlarınızın çözümünde, çözüm ortağınız olarak bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.
İletişim : 0505 310 36 40