Ölünceye Kadar Bakma Akdi mirasçılar tarafından bozulabilir mi?
Ölünceye kadar bakma akdi, mirasçılar tarafından iki açıdan bozulabilir. Bunlar sözleşmenin muvazaalı yapılması ile sözleşmenin saklı paya dokunmasıdır.
1. Muvazaalı Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesinin Mirasçılar Tarafından İptali
Mirasçıların saklı paylarının korunması ve hak kayıplarının önlenmesi amacıyla mirasçılara Borçlar Kanunu madde 615’te sözleşmenin iptalini talep etme hakkı tanınmaktadır. Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali davası mirasçılar tarafından bu maddeye dayanılarak açılabilecektir.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin mirasçılar tarafından iptali konusunda ilk gerekçe, sözleşmenin muvazaalı (danışıklı) olarak yapılmış olmasıdır. Yani taraflar aslında ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapmak istemektedirler, başka bir niyetleri vardır, ancak bunu ölünceye kadar bakma sözleşmesi olarak gerçekleştirmişlerdir.
Miras bırakanın, ölünceye kadar bakıp gözetme karşılığı yaptığı temlikin muvazaa ile illetli olup olmadığının belirlenebilmesi içinde, sözleşme tarihinde murisin yaşı, fiziki ve genel sağlık durumu, aile koşulları ve ilişkileri, elinde bulunan mal varlığının miktarı, temlik edilen malın, tüm mamelekine oranı, bunun makul karşılanabilecek bir sınırda kalıp kalmadığı gibi bilgi ve olguların göz önünde tutulması gerekir.
2. Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesinde Saklı Pay
Saklı pay, bir kimsenin mirasından mirasçısına yasal olarak düşen ve miras bırakanın üzerinde tasarruf edemeyeceği pay olarak tanımlanabilir. Saklı pay belirtildiği üzere, miras hukukunu ilgilendiren bir kavramdır.
Saklı pay oranları Medeni Kanunun 506. maddesinde şu şekilde sayılmıştır: Altsoy için yasal miras payının yarısı, ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri, sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü.
Borçlar Kanunu, mirasçıların ölünceye kadar bakma sözleşmesi saklı paylarının korunması amacıyla mirasçıya tenkis davası açma hakkı tanımıştır. Borçlar Kanunumuz 615. maddede mirasçıların tenkis davası açma haklarını saklı tutmuştur. Tenkis, kelime anlamı olarak eksiltme ya da azaltma olarak tanımlanabilir. Tenkis davası ise mirasçının saklı payına gelen zarar halinde ölüne kadar bakma akdini iptal ettirmesi için açılmaktadır. Bu sayede ölünceye kadar bakma akdi saklı pay konusunda mirasçıları etkiler ise saklı payı korumak amaçlanmaktadır.
Sorunlarınızın çözümünde, çözüm ortağınız olarak bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.
İletişim : 0505 310 36 40