Kira Tespiti Bilirkişi Raporuna İtiraz Dilekçesi Örneği
…………………….. SULH HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE
Dosya No : ……../…E.
Beyanlarını Sunan
Davalı – 1 : ………………………….. Ltd. Şti.
Davalı – 2 : …………………………… (T.C. No: ……………..)
Vekilleri : Av. …………………………………………..
Adres antettedir.
Davacı : ………………………………… A.Ş.
Vekili : Av. ……………………………..
Konu : ……………….. tarihli Bilirkişi Raporuna ilişkin beyan ve
itirazlarımızın sunulmasıdır.
Açıklamalar :
Mahkemenizin yukarıda numarası yazılı dosyasına sunulu 02.09.2021 tarihli Bilirkişi Raporu tarafımıza 03.09.2021 tarihinde tebliğ edilmiş olup süresi içinde rapora ilişkin itirazlarımızı ve beyanlarımızı sunuyoruz:
1.BİLİRKİŞİ RAPORU EKSİK İNCELEMEYE DAYANMAKTA OLUP BU HALİ İLE HÜKME ESAS ALINMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR.
…….. İli ………………..İlçesi ………………. Mah. ……ada ….parsel sayılı taşınmazın keşif tarihi itibari ile aylık kira bedelinin 25.000,00. TL olduğu tespit edilmiştir. Bu tutar eksik inceleme sonucu tespit edilmiş olup bilirkişinin raporunda belirttiği aylık kira tutarı fahiş miktardadır. Raporda emsal olarak sadece bir taşınmaza yer verilmiş olup onun da olayımızla bağdaşmadığı aşikardır.
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi’nin 2014/7941 E. 2014/9714 K. Sayılı ve 18.09.2014 tarihli kararında;
“18.11.1964 gün ve 2/4 sayılı Y.İ.B.K. ve yerleşik Yargıtay uygulamalarına göre hak ve nesafet ilkesi uyarınca hakim bu sınırlamayı yaparken, öncelikle tarafların tüm delilleri varsa emsal kira sözleşmeleri aslı veya onaylı örnekleri dosyaya alınmalı, kiralananın niteliklerine göre üç kişilik (inşaat-mimar, mülk bilirkişileri) bilirkişiler kurulu oluşturularak bilirkişi marifetiyle kiralanan taşınmaz ve taraf emsalleri tek tek görülüp incelenmeli, res’en de emsal araştırılmalı, bilirkişilerce gerekli ölçüm ve inceleme yapılıp böylece elde edilen veriler somutlaştırılarak, dava konusu yer ile ayrı ayrı (konumu, çevresi, niteliği, kullanım şekli, kira başlangıç tarihi, kira süreleri vb.) kira parasına etki eden tüm nitelikleri karşılaştırılmalı, emsal kira bedellerinin niçin uygun emsal olup olmadığı somut gerekçelerle açıklanmalı, dava konusu taşınmazın yeniden kiraya verilmesi (boş olarak) halinde getirebileceği kira parası belirlenmeli, Mahkemece bu kira parası dikkate alınmak suretiyle hak ve
nesafete; özellikle tarafların kira sözleşmesinden bekledikleri amaçlarına uygun makul bir kira parasına hükmedilmelidir.” denilmektedir.
Karardan da anlaşıldığı üzere, belirlenecek kira tutarı tarafların kira sözleşmesi ile ulaşmak istediği amaçlarıyla örtüşmeli ve bu minvalde kira ilişkisi devam ettirilmelidir. Olayımızda ise Müvekkil …………….’ın yetkilisi olduğu ……………………………………… Ltd. Şti. hakkında ……….Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2…../….. E. sayılı dosyasının …… tarihli kararı ile konkordato talebinin kabulüne ve konkordato projesinin tasdikine karar verilmiştir. Dolayısıyla Müvekkil …………. konkordato öncesinde olduğu gibi konkordato sürecinde de yetkilisi olduğu şirketine mali külfet yüklememeye özen göstermiş, önce kendisini değil şirketini düşünmüştür.
2-DAVACI TARAFIN MEVCUT KİRA SÖZLEŞMESİNİN BEDELİNE İLİŞKİN İDDİALARI GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR.
Her ne kadar davacı taraf kira bedelinin 1.000,00 TL olduğunun tespit edildiği iddia etmekteyse de bu iddia gerçeği yansıtmamaktadır. Bu bedel sözleşmenin imza tarihindeki kira bedelidir. 2020 kira bedeli aylık net 2.200,00.TL. olarak ödenmiştir. 2021 yılı kira bedeli ise, brüt 2.755,00 TL net 2.480.TL. Olarak tahakkuk ettirilmiş olup şirket kayıtlarında da bu husus yer almaktadır.
Bununla birlikte, TBK m. 26’da düzenlenen sözleşme serbestisi ilkesi gereğince taraflar istedikleri miktarı kira bedeli olarak kararlaştırmakta serbest olup ipotek alacaklısının İİK m. 150/b uyarınca var olan kira bedeline itiraz ederek yeni bir kira bedeli tespitini isteme hakkı bulunmamaktadır. Kaldı ki Müvekkil ……………..’ın yetkilisi olduğu şirket konkordato ilan etmiş ekonomik olarak zor dönemlerden geçen, ödeme sıkıntıları yaşayan bir şirkettir. Bu durumda, Müvekkilin maliki olduğu taşınmazı sanki bir 3.kişiye kiralarmışcasına fahiş miktarlarda kira talep etmesini beklemek hayatın olağan akışına da aykırı olacaktır.
Bilirkişi Raporunda dava konusu taşınmazın tespit edilen kira değerine itiraz etmekle birlikte dosyada taşınmazın gerçek kira değerinin tespiti amacıyla yeniden bir bilirkişi raporu alınması gerekmektedir.
Sonuç ve İstem : Yukarıda açıklamış olduğumuz ve mahkemenizce re’sen dikkate alınacak nedenlerle, yapılan keşif neticesinde hazırlanan bilirkişi raporu hatalı olup taşınmazın kira bedeli fahiş miktarda yüksek tespit edildiğinden, taşınmazın değerinin doğru olarak tespiti için dosyanın yeniden bilirkişiye tevdii ile ek rapor alınmasına karar verilmesini, Sayın Mahkeme bu hususta aksi kanaatte ise somut olaydaki hak ve nesafet indirimlerinin müvekkil lehine olacak şekilde yapılmasını saygıyla bilvekale talep ederiz. 16.09.2021
Bilirkişi Raporuna İtiraz ve Beyanlarını Sunan Davalılar Vekili
Av. …………………………………………………………
e-imzalıdır