| | | |

Yeni -geçici- konut kira düzenlemesi kime yarar ? sorusuna cevap…

Yeni -geçici- konut kira düzenlemesi kime yarar ? sorusuna cevap…

Resmi enflasyon oranının yüzde 70, ev sahiplerinin geçinme maliyetlerinin /enflasyonunun yüzde 100’lerin, hatta gıda enflasyonunun % 150’lerin üzerinde olduğu bir ortamda kira artış oranının %25 ile sınırlandırılması ,ev sahiplerinin kira gelirinin yüzde 25 ile sınırlandırılması anlamına gelir.

Türkiye’de kira artışları , konutlarda 2019 yılından, işyerlerinde 2020 yılından itibaren TÜFE esas alınarak bir şekilde de sınırlanıyordu. Geçen ayın TÜFE’si yüzde 70’in üzerinde ancak 12 aylık ortalama TÜFE yüzde 39,33’tü. Zaten mülk sahipleri, yine enflasyonun altında bir artış yapmak durumundaydılar. Şimdiyse bu oran, yüzde 39’dan 25’e çekilmiş oldu. Bunun iktisadi anlamı, mevcut kiracılara ev sahiplerinin kesesinden bir avantaj sağlanmasıdır.

Sürekli artış eğilimindeki enflasyonla ortalama TÜFE’nin 2023 yılbaşına doğru yüzde 100’leri geçebileceği , böylece kiraların hayat pahalılığını daha da fazla yaşayabileceği ve kira artışlarını karşılayamayacağı bir düzeye yükselme ihtimaline karşı yapılması mecburiyeti duyulan kira arış oranının sınırlandırılması gelir transferinin daha çok kiracı lehine yapıldığını gösteriyor.

Ev sahipleri de buna tepki olarak, bu enflasyonist ortamda kiracının evden çıkmasını istemeye, evi satmaya kadar varan tepkiler verebilir. Boş konut sahipleri için kiralık konut sahibi olmanın cazibesini yitirdiği için konutlarını satışa çıkartabilir ki bu, konut piyasasında satılık konut arzını artırırken kiralık konut arzını düşürür ve yeni kiracılar için daha da yüksek kira bedellerini , yani kira artışlarını getirir.

Özetle ; kira artışlarında bir sınırlama kiracılar ve kiracıları koruduklarını göstermek isteyenler için gerekliydi.Ancak ev sahiplerini dikkate almayan, enflasyonist ortamın-hiper enflasyon yolunda hızla artmaya devam eden %100-%150 arasındaki yaşanmakta olan enflasyon gerçekliğine uygun olmayan %25 sınırı ev sahibi-kiracı çelişkisini derinleştireceği gibi , satılık ev sayısının artmasına, kiralık ev sayısının azalmasına ve neticede kira fiyatlarının artışlarının daha fazla artmasına sebep olacaktır.

 

 

 

 

Similar Posts