Bilirkişinin Görevini Yapmaktan Yasaklı Olması ve Reddi

Bilirkişi, mahkeme tarafından görevlendirilen ve belirli bir konuda rapor hazırlamakla yükümlü olan kişidir. Bilirkişi, görevlendirildiği konudaki uzmanlığı ve deneyimi ile mahkemeye yardımcı olur.
Bilirkişinin görevini yapmasından yasaklı olması, bilirkişinin belirli bir davada görevlendirilememesi anlamına gelir. Bilirkişi, görevlendirildiği davada taraflardan biri ile doğrudan veya dolaylı bir ilişki içinde ise, görevlendirilmesinden yasaklanır.
Bilirkişinin reddi ise, bilirkişinin tarafsızlığını yitirdiğine inanılan durumlarda, taraflarca talep edilmesi halinde, bilirkişinin görevden alınmasıdır.
Bilirkişinin Görevini Yapmaktan Yasaklı Olması
Bilirkişinin görevini yapmasından yasaklı olmasının nedenleri, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 272. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, bilirkişinin görevlendirilmesinden yasaklanmasına neden olan haller şunlardır:
- Taraflardan biri ile doğrudan veya dolaylı bir ilgisinin bulunması: Bilirkişi, görevlendirildiği davada taraflardan biri ile doğrudan veya dolaylı bir ilişki içinde ise, görevlendirilmesinden yasaklanır. Örneğin, bilirkişinin taraflardan birinin akrabası veya arkadaşı olması, bilirkişinin görevlendirilmesinden yasaklanmasına neden olabilir.
- Dava konusuyla ilgili olarak taraflardan birinin yararına veya zararına olacak şekilde bir görüşü veya kanaati olması: Bilirkişi, görevlendirildiği davaya ilişkin olarak taraflardan birinin yararına veya zararına olacak şekilde bir görüşü veya kanaati varsa, görevlendirilmesinden yasaklanır. Örneğin, bilirkişinin daha önce taraflardan birinin davasında görev almış olması ve o davada taraflardan birinin yararına bir rapor vermiş olması, bilirkişinin görevlendirilmesinden yasaklanmasına neden olabilir.
- Dava konusuyla ilgili olarak taraflardan birinin yararına veya zararına olacak şekilde bir çıkarının bulunması: Bilirkişi, görevlendirildiği davaya ilişkin olarak taraflardan birinin yararına veya zararına olacak şekilde bir çıkarının varsa, görevlendirilmesinden yasaklanır. Örneğin, bilirkişinin görevlendirildiği davada taraflardan birinin şirketinde hisse sahibi olması, bilirkişinin görevlendirilmesinden yasaklanmasına neden olabilir.
Bilirkişinin Reddi
Bilirkişinin reddi, taraflarca talep edilebilir. Bilirkişi, tarafsızlığını yitirdiğine inanılan durumlarda, taraflarca görevden alınması talep edilebilir.
Bilirkişinin reddi talebi, görevlendirilmesine karar verilen bilirkişiye bildirilir. Bilirkişi, reddi talebine karşı bir savunma hazırlayabilir.
Bilirkişinin reddi talebini değerlendiren mahkeme, bilirkişinin reddini gerektirecek bir durumun varlığına kanaat getirirse, bilirkişiyi görevden alır.
MADDE-272- (1) Hâkimler hakkındaki yasaklılık ve ret sebepleriyle ilgili kurallar, bilirkişiler bakımından da uygulanır. Ancak, bilirkişinin, aynı dava veya işte daha önceden tanık olarak dinlenmiş bulunması, bir ret sebebi teşkil etmez.
(2) Hâkimler hakkındaki yasaklılık sebeplerinden biri, bilirkişinin şahsında gerçekleşmişse, mahkeme, hüküm verilinceye kadar, her zaman bilirkişiyi resen görevden alabileceği gibi, bilirkişi de mahkemeden, görevden alınma talebinde bulunabilir.
(3) Ret sebeplerinden birinin bilirkişinin şahsında gerçekleşmesi hâlinde taraflar, bilirkişinin reddini talep edebileceği gibi, bilirkişi de kendisini reddedebilir. Ret talebi veya bilirkişinin kendisini reddetmesinin, ret sebebinin öğrenilmesinden itibaren en geç bir hafta içinde yapılmış olması şarttır. Ret sebeplerinin ispatı için, yemin teklif edilemez.
(4) Görevden alınma, ret ve bilirkişinin kendisini reddetmesine yönelik talep, bilirkişiyi görevlendiren mahkemece dosya üzerinden incelenir ve karara bağlanır. Kabule ilişkin kararlar kesindir. Redde ilişkin kararlara karşı ise ancak esas hakkındaki kararla birlikte kanun yoluna başvurulabilir.
Sorunlarınızın çözümünde, çözüm ortağınız olarak bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.
İletişim : 0505 310 36 40