Geçit Hakkı tesisinde taşınmaz nasıl belirlenir ?
Geçit Hakkı tesisinde taşınmaz nasıl belirlenir ?
4721 sayılı TMK’nın 747/2’nci maddesi gereğince geçit isteği, mülkiyet ve yol durumlarına göre en uygun komşuya, bu şekilde ihtiyacın karşılanmaması halinde geçit tesisinden en az zarar görecek olana yöneltilmelidir.
Geçit hakkı , taşınmaz mülkiyetini sınırlayan bir irtifak hakkı olmakla birlikte, komşuluk hukuku ilkeleri gözetilmelidir. Geçit gereksiniminin nedeni, taşınmazın niteliği ile bu gereksinimin nasıl ve hangi araçlarla karşılanacağı davacının sübjektif arzularına göre değil, objektif esaslara uygun olarak belirlenmeli, taşınmaz mülkiyetinin sınırlandırılması konusunda genel bir ilke olan fedakarlığın denkleştirilmesi prensibine uygun olmalıdır.
Geçit davalarında uygulanan fedakarlığın denkleştirilmesi ilkesi gereğince yüzölçümü küçük olan taşınmazlar yerine öncelikle yüzölçümü daha büyük olan taşınmazlardan geçit kurulması tercih edilmelidir. Ekonomik kullanım bütünlüğünün bozulmaması için aleyhine geçit kurulan parseller bölünmeksizin geçit tesisine karar verilmesi gerekir. Uygun güzergah tespitinde , aleyhine geçit kurulan taşınmaz veya taşınmazlar bölünerek kullanım şekli ve bütünlüğünün bozulmamasına dikkat edilmelidir, eğer başka türlü geçit tesisi mümkün değilse bunun gerekçesi kararda açıkça gösterilmelidir.