Uzman Raporunun Faydaları
Açmayı düşündüğünüz bir dava öncesi, haklılık durumunuzun uzman raporuyla araştırılarak, dava açıp açmama noktasında fikir sahibi olabilirsiniz…
Mahkemede hakkınızı aramaya başlamadan önce, aklınıza gelen sorularınız… davanın ne kadar sürede sonuçlanacağı ? ya da dava açmanın ne kadar tutacağı ?…dır.
Bu sorularınızın cevaplarından önce bilmeniz gereken ,ülkemiz şartlarında açılmış olan bir davanın ortalama sona erme sürecinin yıllar alması ve dava açma masraflarının, vekâlet ücreti hariç, neredeyse asgari ücret tutarı kadar olduğudur.Dava süreciniz ve verilen emeğin ölçülebilir bir maddi karşılığı bulunmasa da, davanın kaybedilmesi durumunda yapacağınız masraflar gerekse karşı tarafın avukatla temsil edildiği durumlarda ödenmek zorunda kalınacak olan vekâlet ücreti maliyet açısından bir kez daha düşünmenizi gerektirmektedir.
Bu sebeple ;yapılacak masraf, emek ve zamana değecek midir? Hukuk uzmanlığını meslek edinmiş avukatlar açısından dahi hayati sayılabilecek olan bu sorunun yanıtı, hiç şüphesiz dava açmadan önce etkin, detaylı bir ön analiz yapmakla doğrudan ilgilidir. Zira, davada ileri sürülecek olan iddiaların haklılığı ne kadar kuvvetli ise açılacak olan davanın kazanılma ihtimali de o kadar güçlü olacaktır. Bu noktada, uzman raporu, yasanın bizlere sağladığı imkan dâhilinde, dava öncesi elimizde bulunan tüm veriler ışığında ön analiz yapılmasına ve böylece yukarıda belirttiğimiz gibi dava öncesi risk haritasını çıkarmamıza yardımcı olmaktadır.
Açılmış olan bir davada ileri sürülen iddiaların ve savunmaların “akademik ve bilimsel” veriler kapsamında güçlendirilerek dava sonucunun lehinize sonuçlanmasına katkı sağlarsınız …
Davalarınızda delillerinizin etkinliği lehinize ya da aleyhinize sonuçlanmasına vesile olur. Dolaysıyla, hukuka uygun olan delillerinizi mahkemeye sunmanız davanızın seyri için hayati önem taşımaktadır. Uzman raporu, açılmış olan bir davada karşı tarafın (davacı/davalı) size karşı ileri sürdüğü iddialar ya da yaptığı savunmalara karşı , ileri sürülecek iddia ya da savunmalara dayalı olan tüm delillerinizin ispat gücünü arttırmaktadır. Neticede, uzman raporunun akademik ve bilimsel bir yeterliliğe sahip olması davanın lehinize sonuçlanmasında etkin bir rol oynamaktadır.
Dosyanın mahkeme tarafından bilirkişiye gönderilmesi öncesinde, uzman raporu sunarak, bilirkişinin, iddialarınız veya savunmalarınız hakkında akademik ve bilimsel bir kanaate sahip olabilmesine imkân verirsiniz…
Mahkemelerin genelde başvurduğu “bilirkişi” delili, mahkeme tarafında seçilen bir veya birkaç bilirkişinin hazırladığı “bilirkişi raporu” nun mahkemesine sunulmasıyla birlikte davanızın az ya da çok sonucunu (lehe/aleyhe) öngörebilmemize imkân vermektedir. Bilirkişi raporunda belirtilen kanaat, mahkemeler nezdinde itibar edilen bir delil olarak mahkemelerin vermekte olduğu kararın (mahkeme ilamının) gerekçesinin temelini oluşturmaktadır.
Dosyanın mahkeme tarafından görevlendirilmiş olan bilirkişiye tevdiiyle, bilirkişiler dosya kapsamındaki tüm iddia ve savunmalar ile bu iddia ve savunmalara dayanak olan delilleri kapsamında bir rapor hazırlamaktadır. Bilirkişilerin hazırlayacağı rapor öncesinde edindiği kanaatin lehinize etkilenmesi bakımından, uzman raporları nitelikli bir fonksiyona sahiptir. Şöyle ki, kendisine dosya teslim edilen bilirkişiler, akademik ve bilimsel etkinliğe sahip uzmanların hazırladığı uzman raporunda belirtilen kanaatten az ya da çok etkilenecek ve böylece haklılığınızı ortaya koyarak raporlarını mahkemeye sunabileceklerdir.
Mahkeme tarafından kendisine başvurulan bilirkişinin hazırladığı ve sunduğu raporunun lehinize ya da aleyhinize olmasının davanızın neticesi bakımından önemlidir.Bilirkişi raporunun mahkemeye sunulmasını müteakip, raporun tarafınıza tebliğ edilmesiyle birlikte “bilirkişi raporuna itiraz” hakkınızın olduğuna işaret eden yasal bir süre başlamakta olup, bu süre genel olarak (mahkeme türüne göre değişiklik gösterebilir) iki haftalık bir süredir.