Bilirkişiye Yemin Verdirilmesi Nedir ?

Bilirkişi, mahkeme tarafından görevlendirilen ve belirli bir konuda rapor hazırlamakla yükümlü olan kişidir. Bilirkişi, görevlendirildiği konudaki uzmanlığı ve deneyimi ile mahkemeye yardımcı olur.
Bilirkişiye yemin verilmesi, bilirkişinin tarafsız ve objektif bir şekilde rapor hazırlaması için önemli bir husustur. Bilirkişi, yemin ederek, görevini sadakat ve özenle, bilim ve fenne uygun olarak, tarafsız ve objektif bir şekilde yerine getireceğine dair söz verir.
İçindekiler
Bilirkişiye Yemin Verdirmenin Amacı
Bilirkişiye yemin verilmesinin amacı, bilirkişinin tarafsızlığını ve objektifliğini sağlamaktır. Bilirkişi, yemin ederek, görevini tarafsız ve objektif bir şekilde yerine getireceğini taahhüt eder. Bu sayede, bilirkişi raporu, mahkemenin kararını vermede daha sağlıklı bir temel oluşturur.
Bilirkişiye Yemin Verdirmenin Usulü
Bilirkişiye yemin, bilirkişinin görevlendirilmesine ilişkin kararda belirtilir. Bilirkişi, yemin için mahkemeye davet edilir. Bilirkişi, mahkeme huzurunda, aşağıdaki şekilde yemin eder:
“Ben, … (bilirkişin adı soyadı), bilirkişilik görevimi sadakat ve özenle, bilim ve fenne uygun olarak, tarafsız ve objektif bir şekilde yerine getireceğime, namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inançlarım üzerine yemin ederim.”
Bilirkişi, yemin ettikten sonra, mahkemece görevlendirildiği konudaki raporunu hazırlamakla yükümlüdür.
Bilirkişiye Yemin Verdirmenin Hukuki Dayanağı
Bilirkişiye yemin verilmesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 271. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, bilirkişiye, görevlendirildiği konudaki uzmanlığı ve deneyimi göz önünde bulundurularak, yemin ettirilebilir.
MADDE-271- (1) Listelere kaydedilmiş kişiler arasından görevlendirilmiş olan bilirkişilere, bilirkişilik bölge kurulu veya bulunduğu yer il adli yargı adalet komisyonu huzurunda, “Bilirkişilik görevimi sadakat ve özenle, bilim ve fenne uygun olarak, tarafsız ve objektif bir biçimde yerine getireceğime, namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ederim.” şeklindeki sözler, tekrarlattırılmak suretiyle yemin verdirilir. Bu bilirkişilere, görevlendirildikleri her dava veya işte ayrıca yemin verdirilmez; sadece görevlendirme yazısında, bilirkişilere önceden etmiş bulundukları yemine bağlı kalmak suretiyle oy ve görüş bildirmek zorunda oldukları hususu hatırlatılır.
(2) Listelere kaydedilmemiş olan kişiler arasından bilirkişiler görevlendirilmişse, kendilerine, görevlendiren mahkemece, huzurda, göreve başlamadan önce, birinci fıkrada belirtilen şekilde yemin verdirilir. Yemine ilişkin tutanak, hâkim, zabıt kâtibi ve bilirkişi tarafından imzalanır.
Sorunlarınızın çözümünde, çözüm ortağınız olarak bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.
İletişim : 0505 310 36 40