Yeni -geçici- konut kira düzenlemesinde KİRACILARI ne koruyor ?
Yeni -geçici- konut kira düzenlemesinin sadece konutlarda varolan kiracılarla sınırlı olup , kira artış sınırlamasının 1 yıl süreli olduğu ve %25 sınırlamanın getirildiğini belirtelim.Bu durumda akla konutlarda yeni kiracı olacakların ve işyerlerinde kiracı olan ve işyerlerinde kiracı olacak olan kiracıların bu faydalı düzenleme kapsamında olmamasının sebebi ne olabilir ? sorusu geliyor haklı olarak. Sahi unutulmuş olabilirler mi ?!.. Yoksa daha sahi, esaslı bir cevabı mı var bu halin…
Varolan kiracıların sayı olarak çok olduğu, yeni kiracı olacak olanların sayı olarak daha az olacağını düşündüğümüzde konutlardaki kiracıların , enflasyon artış oranına uygun bir kira talebiyle karşılaşmalarından korunmaları son derece makul ve mantıklı değil midir ?
Varolan/eski kiracılar ENFLASYONdan Korunmuyor muydu ? Önceleri ÜFE ye endeksli olan kira artış oranı konutlarda 2019 itibariyle ,işyerlerinde 2020 itibariyle TÜFE’ye endeksli kira artış oranları ile korunmaktadır. Ancak TÜFE’nin 12 aylık ortalamasının % 40 ları bulduğu enflasyonist ortamda TÜFE zırhı korumada yetersiz kaldı diye düşünülerek 1 yıllık da olsa % 25 ile sınırlandırıldı. Peki neden 1 yıl ? 1 yıl sonra ne var ? 1 yıl sonra…
Varolan kiracıları kira artışına karşı koruyacağı öngörülen, en azından biz sizi tutuyoruz….diye söylenmek istenen/mesajı verilen varolan/eski kiracılar gerçekten korunuyorlarsa 5 yıldan uzun süredir kiracı olanlara karşı KİRATESPİT DAVASI-KİRA UYARLAMA İSTEMLİ- davalarının artmakta olduğunu düşündüğümüzde ne diyebiliriz ? Birkaç yıl sürecek olan uzun yargılama safhaları mı ? Davaların kaç yılda neticelenebileceğini düşündüğümüzde eski kiracıları Hukuk koruyacak demek doğru olur mu ? Pekala davalar neticelendiğinde ödeyecekleri kiraların daha da yüksek olabileceğini düşünürsek…Ama o zamana daha çok var…1 yıl mı ? Daha az mı- daha uzun sürer mi ?