| |

Uygulamalı İmar Planı nedir?

Uygulama imar planı; İmar Kanunu’nun 5. maddesinde ;“tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plandır” şeklinde tanımlanır.

Uygulama imar planları; nazım imar planlarına uygun olarak çizilir ve nazım imar planları ile aynı şekilde raporları ile bir bütün oluşturur. Kapsadığı imar alanındaki yolları, parselleri ve parsellerin tüm detaylarını, yerleşim yerinin alt yapısını ve kat yükseklikleri gibi detayları kısım kısım gösterir.

Uygulama imar planlarında yapı alanları, bu alanlardaki imar parselleri, yapılanma koşul ve yoğunlukları, yollar, meydanlar detaylı bir şekilde yansıtılır. Adı üzerinde uygulama imar planları, plan kararlarının uygulanabilmesi amacıyla yapılan planlar olduğu için parselasyon, ifraz, tevhit, kamulaştırma gibi işlemler bu plan uyarınca gerçekleştirilir.

Uygulama imar planı; belediyeler tarafından hazırlanır, belediye meclislerince onaylanır ve yürürlüğe girer. Büyükşehir Belediye Kanunu uyarınca ilçe belediyeleri nazım imar planına uygun olarak bir yıl içerisinde uygulama planı hazırlamadığı taktirde; bu yetki büyükşehir belediyelerine geçer. Lakin bu her halükarda kullanılabilecek bir yetki değildir.

Similar Posts